Friday, September 23, 2011

Hudud: PAS vs DAP
Pandangan peribadi saya berkenaan isu hudud yang di mainkan oleh media perdana antara PAS – DAP

1. Nabi Muhammad SAW memulakan dakwah baginda dengan dakwah bil-hal. Baginda menunjukkan contoh dalam setiap keadaan

2. Permulaan dakwah nabi bermula dengan penerapan aqidah, barulah dilaksanakan syariat hukum Islam

3. Dalam Malaysia, setiap negeri mmpunyai kuasa/enekmen/akta untuk melaksanakan hukum Islam. Isu hudud negeri Kelantan tidak di laksanakn kerana kerajaan persekutuan tidak membenarkn perlaksanaan hukum tersebut kerana dikatakan bercanggah dengan perlembagaan Malaysia.

4. Dalam isu hudud antara DAP - PAS. DAP mengatakan perlaksanaan hukum hudud tidak ada dalam manifesto Buku Jingga Pakatan Rakyat.

5. Pandangan peribadi saya dalam hal ini, seandainya PR memerintah Malaysia, perkara ini tidak menjadi masalah kerana setiap negeri mempunyai kuasa untuk menggubal / melaksanakan hukum Islam tersendiri. Biarlah negeri Kelantan, Kedah yang di kuasai oleh PAS melaksanakan hukum hudud tersebut terlebih dahulu sebelum di laksanakan oleh negeri-negeri lain atau peringkat negara. Negeri Kelantan boleh menjadi role model atau contoh di dalam perlaksanaan hukum hudud tersebut.

5. Jika DAP tidak mahu melaksanakan hukum hudud, maka tidak perlu la melaksanakan hukum tersebut di negeri yang di perintah oleh DAP sebagai contoh Pulau Pinang.

6. Didalam Islam mempunyai hukum Takzir, Hudud dan Qisas. Maka, di peringkat negara, di dalam keadaan masyarakat yang masih jahil tentang hukum Islam ini, maka di laksanakan hukum Takzir selain hukum Hudud.

7. Setelah aqidah dan kefahaman yang jelas telah diterapkn dalam setiap masyarakat, maka hukum Hudud boleh lah di laksanakan dengan menyeluruh berpandukan dengan model Negeri Kelantan yg telah melaksanakan hukum tersebut terlebih dahulu..

~ ini adalah sekadar pandangan saya berdasarkn ilmu yg ada ~

No comments: